Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Εβδομάδα Χ Ω Ρ Ι Σ αυτοκίνητο 16-22 Σεπτεμβρίου 2009

Η εβδομάδα 16-22 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί πανευρωπαϊκά ως Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας (Εβδομάδα χωρίς Αυτοκίνητο). Και ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πόλεις συναγωνίζονται για το ποια προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της την καλύτερη ποιότητα μετακίνησης μέσα στην πόλη, η Αθήνα βρίσκεται – χωρίς συναγωνισμό!- στη χειρότερη θέση, καθώς είναι ένα απέραντο αυτοκινητοδρόμιο! Αυτοκίνητα σε λεωφορειόδρομους, σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, παρκαρισμένα σε πλατείες και στους (ελάχιστους και ανεπαρκέστατους!) ποδηλατόδρομους, τώρα και πάνω και μέσα στα βουνά της Αττικής (βλ. σχέδια για τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό)! Και έτσι η πόλη παραμένει εχθρική για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, ενώ και το δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι ακόμη ελλιπές και μετρίως αποδοτικό.
Και επειδή στην Αθήνα ούτε η Κεντρική Διοίκηση, ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνουν την παραμικρή πρόθεση να βελτιώσουν την κατάσταση, ο κλήρος πέφτει σε όλους εμάς που βιώνουμε αυτή την ασφυκτική κατάσταση να δράσουμε.
Οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ και οι τοπικές ποδηλατικές ομάδες με σειρά δράσεων κάθε μέρα από τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου διεκδικούμε τους χώρους που έχει καταλάβει το αυτοκίνητο από όσους συνειδητά ή κατ’ ανάγκη έχουν επιλέξει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη.
Η μέρα των Ανατολικών είναι (και) η Δευτέρα 21/9
. Συναντιόμαστε στις 17:30 στο γνωστό σημείο (Πύλη Πανεπιστημιούπολης, Ούλωφ Πάλμε) για να ποδηλατήσουμε ομαδικά προς το Βύρωνα και τον Κόμβο Σακέτα της λ. Κατεχάκη (σημείο στο οποίο σχεδιάζεται η κατασκευή θηριώδους ανισόπεδου κόμβου). Στόχος μας να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας για:
- για περισσότερο χώρο για το Ποδήλατο,
- για να σταματήσει εδώ η υποβάθμιση του Υμηττού,
- για ένα βιώσιμο σχεδιασμό των αστικών μετακινήσεων που, επιτέλους, δε θα περιστρέφεται γύρω από το αυτοκίνητο και τα συμφέροντα των εργολάβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: